Каква дограма за изберем ?

PVC дограма

PVC дограма

Един от най-големите плюсове на PVC дограмата е добрата топлоизолация. Тя има нисък коефициент на топлопроводимост и задържа топлината в помещенията. ПВЦ дограмата не изисква специална поддръжка и няма да ви се налага да я боядисвате или да я третирате със специални препарати.

PVC дограмата образува конденз много по-трудно от алуминиевата. Това обаче в никакъв случай не означава, че при висока влажност над 50% няма да се образува конденз. Най-често срещаните места на образуване на конденз са върху дограмата и стъклопакета.

PVC дограмата, която предлагаме позволява монтаж на различни видове обков. Противовзломния обков е изключително надежден, защото предлага многоточково заключване и прецизно настройване на пантите, а разликата в цената е минимална.

Линейното разширение от два до три милиметра на метър (има случаи и на >4 mm на метър линейно разширение) при PVC профила го прави не особено предпочитан. PVC дограмата може да пожълтее (особено по-евтината) след дълго излагане на силни преки слънчеви лъчи.

Алуминиева дограма

Алуминивеата дограма с прекъснат термомост почти се доближава до топлоизолационните характеристики на PVC дограмата. Този вариант на алуминиевата дограма обаче излиза по-скъпо. Алуминият се почиства изключително лесно и не търпи промени във външния си вид с течение на годините.При алуминиевата дограма няма опасност от структурно нарушаване, защото тя не се поддава на температурните вариации, характерни за нашите географски ширини. Тя е пожароустойчива и не съдържа токсични вещества.

В условия на повишена соленост, например близо до крайбрежие, е възможно по алуминия да се появят шупли. Това става най-вече при некачествената алуминиева дограма, която можете да различите по ниската й цена.

Разходите за направата на алуминиеви изделия са по-големи и затова цената им е по-висока от тези, направени от PVC. Добре е да знаете, че алуминият е по-студен материал и следователно кондензира влага по-лесно.

Каква дограма да изберем?

Всяко домакинство поне веднъж е било изправено пред трудния въпрос „Каква дограма да изберем?“. Отговорът му е свързан с редица фактори, информация за които е добре да имаме още от самото начало. Преди да започнем да търсим добра фирма за изработка и монтаж на дограма, трябва добре да обмислим от какви специфични характеристики на дограмата се нуждаем. Полезно е да сме информирани относно физичните параметри на дограмата както и относно техническите й спецификации.

Когато вече сме взели решението да заменим старата си дограма с нова, започва чуденето с каква точно? Започваме да търсим информация от интернет, да питаме приятели и познати, дори да звъним на различни фирми. Всичко това е доста натоварващо особено в първия ден на търсенето. Попадаме на разнопосочна информация, както и на различни мнения относно съответните аксесоари, стъклопакети и профили и така се загубваме в огромното количество факти.
В морето от мнения и препоръки най-добре можем да се ориентираме, когато научим някои основни неща, свързани с дограмата. Приемете закупуването на дограма като дългосрочна инвестиция, за която е хубаво да имате базисна информация, за да изберете най-подходящата за вас дограма.

Първото нещо, което трябва да направите, при избора на дограма е да прецените начина на отваряне на прозореца. След като се спрете на начина на отваряне, следва да помислите и прецените от какъв точно профил се нуждаете, като сравните техническите характеристики на различните профили както и ценовите им разлики. Третото нещо, което трябва да съобразите е изборът на обков за дограмата, на която сте се спрели. Ето накратко най-важните факти, свързани с тези три стъпки.

На какъв начин на отваряне да се спрем?

Най-важното, което трябва да запомните е, че по отношение на скосявания, отваряемост, различни сектори, дъги, растер и др. практически няма ограничения в изпълнението – всичко е възможно. Въпросът е да намерите фирма, която има готовност и желание да изпълни всичките ви изисквания, тъй като повечето фирми на българския пазар избягват да изпълняват подобни нестандартни решения. Причината за това е, че или не искат да губят излишно време или просто служителите им нямат необходимите опит и технически умения, за да направят прозореца ви точно такъв какъвто го искате.

След като вече знаете, че няма невъзможни неща по отношение на изпълнението на прозореца, е време да съобразите начина на отваряне с вашите нужди и възможности. Първият ни съвет, дори първоначално да не осъзнавате нуждата от това, е задължително да се насочите към механизъм за двуосово отваряне за крилата на прозорците, които често използвате. Всъщност този тип отваряне позволява много добро проветряване на прозореца, без за се налага да го отваряте целия. Първоначалния избор на двуосово отваряне ще ви спести по-нататъшни разходи за добавянето му.
Изборът за това коя част от отделните деления на дограмата да се отваря или не трябва да прецените в зависимост от функционалността на помещението, в което ще се намира прозореца. Не забравяйте и, че от отварянето зависи и достъпа до отделните части на дограмата – помислете и за лесното им измиване. Не на последно място обърнете внимание и на мебелите в стаята, за да прецените добре на коя страна и кое от крилата на прозореца ще се отваря и кое не.

Какъв профил за дограма да изберем?

При избора на профил трябва да бъдат съобразени редица характеристики. Първо трябва да прецените кой от наличните материали предпочитате – алуминий или PVC. За да направите най-добрият избор, поинтересувайте се от изолационните качества, здравината, топлопроводимостта, устойчивостта на стареене и начина на поддръжка на отделния материал.

На таблицата по-долу са представени характеристиките на двата най-разпространени материала, между които клиентите избират. Дървото не е част от съпоставката. Тъй като то е естествен материал, грижите за него са в пъти по-големи от тези за алуминия или ПВЦ-то. С годините дървото старее и се измята, а цената му, съпоставена с тази на PVC или алуминиевата дограма, е по-висока. Дървото не е подходящо за влажни помещения и не позволява монтиране на стъклопакети с различна дебелина. В защита на дървената дограма ще кажем, че тя наистина притежава ненадминато нисък коефициент на топлопроводимост.

Каква дебелината на дограмата или какъв брой камери да изберем?

Много често броят на камерите се разбира от монтажната дебелина на профилите. Стандартните PVC профили за масова употреба са трикамерни и са дебели около 60 мм в дълбочина. Съществуват и 4,5, 6 камерни профили, дори има и осем камерни, но с увеличаването на камерите се увеличава и тежестта на профила, което го прави да изглежда груб. Камерите са тези, които правят профила здрав. Те също намаляват топлопроводимостта по напречното му сечение, с други думи правят невъзможна загубата на топлина през профила.

Всяко увеличаване на камерите в профила, освен както споменахме до увеличаване на тежестта води и до повишаване на цената. Въпреки, че дебелината на стените на качествения профил е знак за качество на профила, производителите се стремят на намаляват тези размери. Към момента стандартната външна стена на ПВЦ профил е 3 милиметра, а дебелината на вътрешните страни е 1 милиметър.

Абсолютно непрепоръчително е да се спрете на дограма с твърде тънки стени. Не забравяйте, че ниската цена е сигурен знак за ненадеждност при дограмата. Все пак правите инвестиция, с която очаквате да намалите разходите си, а не да ги увеличите, спирайки се на нещо некачествено. Така че, колкото по-дебели са алуминиевите профили толкова по-добре.

По отношение на камерите, дървените профили нямат такива. Това е и тяхното предимство пред другите дограми. Липсата на камери осигурява отлична здравина и много ниска топлопроводимост.

Имаме ли голям избор по отношение на цвета на дограмата?

Всяка търговска марка с добра репутация предлага много голямо разнообразие от цветове за профилите, които предлага. Цветовете варират във всички дървесни разцветки, като някои от тях за специфични за отделните марки. Можете да изберете прозорци наподобяващи тъмен дъб, махагон, череша и др. Избирайки един цвят за вътрешната част на дограмата, спокойно можете да изберете друг за външната част. Всичко това зависи от интериора и екстериора на мястото, където ще слагате дограмата. Фолирането на профилите със съответния избран от вас цвят е надеждно и има между двадесет и петдесет години гаранция.

Видове стъклопакети за дограма

Съществуват много различни стъклопакети. Те са различават по дебелина, вид и структура на стъклото. Дебелината на стъклопакета стандартно е 18-20 мм за алуминиевата дограма и 24 мм при ПВЦ дограмата. Дебелината от 24 мм се произвежда масово тъй като има много добри топлоизолационни качества. При по-дебели стъклопакети от порядъка на 28-32 мм, се налага окомплектоване с по-широки профили. Дебелината около трийсет милиметра е подходяща и при тройни стъклопакети.

Много е важно да изберете добър стъклопакет. Помислете добре какво стъкло желаете. Изборът е голям – мат, зелен планибел, бяло, делта и др. Препоръчително е да се спрете на нискоемисионни стъкла. Спирайки избора си на тях, получавате много добра топллоизолация на отлична цена.

Нискоемисионните стъкла действат като преграда между помещението и външния свят. През тях не преминава топлина и в двете посоки, т.е. нито отвън влиза топло, нито отвътре излиза топло. По-долу виждате изброени някои примерни конфигурации, със съответното им приложение:

– Идеалният вариант за пестене на топлина и изолиране на шум – Троен стъклопакет Ка4/Б4/Б4 32 мм
– Ако търсите обикновен стъклопакет – Стандартен стъклопакет Б4/ Б4 24мм
– Ако сте решили да пестите топлина – Стъклопакет от Ка4/ Б4 24мм
– За перфектна шумо- и топлоизолация, както и за пестене на топлина – Троен стъклопакет Б4/Б4/Б4 32 мм
– Освен пестене на топлина пози пакет е и отлична противовзломна защита – Ка4/ триплекс7 24 или 28мм

Добре е да се знае, че изборът на цветни стъкла, ще намали достъпа на светлина през прозореца. Въпреки практиката на някои фирми за пълнене с газ аргон, което повишава изолационните характеристики на стъклопакета, имайте предвид, че молекулата на аргона е толкова малка, че не няма да се задържи вътре повече от година.

Видове обков на дограма

Освен всички други важни изброени дотук характеристики на дограмата, има и още една, която е от много голямо значение. Това е обковът, тоест заключващите елементи на дограмата. За дългогодишното правилно и безпроблемно функциониране на дограмата, изборът на добър обков играе съществена роля.

Специалистите съветват избягване не регулируемия обков, тъй като неминуемо след година експлоатация, гумените уплътнения на касата, както и на крилото слягат. Това налага притискане с помощта на регулируем обков. Регулируемият обков е предпочитан и заради лесната профилактика на отваряемите части – например срещу провисване.
Марките обков на българския пазар, които заслужават внимание са: Шуко, Мако, GU като лидер в класацията е Siegenia.

В случай, че търсите прозорци за приземен етаж или партер, е добре да се насочите към Секюрити обков. Това е много добро решение, което ще предотврати отваряне отвън.