Конденз

Образуване на конденз
Конденз дограма Основните фактори, които влияят върху образуването на конденз са влагата във въздуха и студените повърхности. Влагата в помещенията ни идва от най-различни пари, отделяни от всяко домакинство. В едно домакинство е нормално непрекъснато да се отделя следното количество пари: до един-два литра от издишан въздух, до два литра от готвене (в зависимост от големината на семейството), до три литра от къпане, пране, сушене на пране, поливане на цветя и други.

Кондензът се образува, когато влажният въздух от отделените пари достигне до студени повърхности. Познатият ни конденз по прозорците по принцип може да се образува и в други студени части на помещението. Когато се появи кондез по стените първо се образуват влажни петна, а в последствие идва появата на плесен и мухъл. Най-често обаче влагата се появява в долния край на стъклото на прозореца и по рамките. Например при неотопляеми помещения, конденз може да се получи от издишаните пари в самата стая.

Кондензът, който се появява по повърхността на дограмата може да бъде предотвратен, като се спазват няколко прости правила изброени по-долу. Този тип кондез още се нарича изпотяване на прозорците или замъгляване на прозорците. Той не бива да се бърка с конденза, който се появява във вътрешността на стъклопакета, между стъклата. Появата на последния показва, че стъклопакетът е дефектен и трябва да извикате специалист.

Как да предотвратим конденза?

кондензЕто някои прости правила, които могат да сведат до минимум появата на конденз в помещенията ви:

1. За да избегнете неприятни явления като кондез и мухъл, отваряйте широко прозорците и проветрявайте. Необходимо е да оставите помещението с широко отворени прозорци за около десет минути, като предварително сте изключили отоплението. По този начин въздухът, наситен с водна пара, ще бъде заменен от нов въздух. Добре е да правите това поне три пъти на ден.

2. Поддържането на минимални температурни амплитуди между отделните помещения в дома ви, ще намали вероятността от поява на конденз.

3. В помещенията със северно изложение е препоръчително да се поддържат температури в рамките на 18-19 градуса. На тези помещения трябва да се отделя повече внимание, тъй като те се изстудяват по-бързо от помещенията с южно изложение.

4. Проветрявайте за по десетина минути, колкото може по-често, в помещенията, в които се образува конденз.
5. Препоръчва се поне петнадесет минутно проветряване на широко отворени прозорци, след което загряване на помещението.

6. При промяна на потока на топъл въздух, кондензът може да бъде избегнат.

7. Кондензът може да бъде предотвратен при поддържане на сравнително еднаква температура на помещението през цялото денонощие. Това означава, че не бива уредите за отопление постоянно да се включват и да се изключват.

8. Кондензът и мухълът се образуват най-вече при липса на уред за отопление в съответното помещение.