1. Каква дограма да изберете алуминиева или пласмасова ?
  2. Каква е ролята на въздушните камери ?
  3. Къде може да сбъркате при избор на ПВЦ дограма?
  4. Как да изберете фирма за дограма?
  5. По какъв начин ще се отрази подмяната с ПВЦ дограма?
  6. Каква е разликата между Ка-стъкло(нискоемисионно)  и  Високоенергийно?
  7. Каква е функцията на тройния стъклопакет?
  8. Каква е ролята на газ аргон в стъклопакета?
  9. Ще има ли конденз в помещението?
  10. Защо е важно измазването след поставяне на дограмата?

 

1.Каква дограма да изберете алуминиева или пласмасова ?

Зависи от различни фактори. ПВЦ дограмата притежава много добри топлоизолационни качества,

 

осигурена й е добра вентилация и безупречно отводняване. Алуминиевите профили също са много добри, но тяхната цена е по-висока.

Когато поръчвате дограма, вие всъщност поръчвате услуга.  Дограмата не е стока. Не  можете “да я пробвате”  и тогава да я купите, ако е дефектира не можете да я върнете.

Монтажа също е много важен.Дори перфектно произведена дограма може да бъде зле монтирана.

Това,което е от изключително значение е фирмата която избирате, да съществува, да е стабилна на пазара, да поема гаранционния и последващия си сервиз.

2.Каква е ролята на въздушните камери ?

Камерите са броя въздушни кухини между вътрешната и външна стена на профила, т.е колко прегради има между вътрешната и външна стена. Ако е една, значи профилът е двукамерен, ако са две, профилът е трикамерен и т.н. За камера се счита кухина с широчина не по-малка от 5 мм. Камерите, които са една над друга, не повишават изолационните свойства на профила. Грешно е да се счита, че броя на камерите повишава якостта на профила, тъй като коефициента на еластичност е сто пъти по-малък от този на стоманата и при изчисляване на статиката на конструкцията се взима предвид само усилващия профил. Винаги една от камерите е сравнително по-широка от останалите, тъй като в нея се монтира усилващия профил.
Профилите биват от двукамерни до десеткамерни, като двукамерните се използват за вътрешни прегради и офис преграждения. Три и пет са намерили най-широко приложение в нашата страна. Многокамерните профили все още не са добили широка популярност и то свързана главно заради високата цена.

 

3.Къде може да сбъркате при избор на ПВЦ дограма?

В нашият бранш борбата за клиенти е голяма,именно затова всеки се стреми да предложи възможно най-ниската цена, като това може да бъде направено по няколко начина – това което виждате като завършен продукт е самата пластмаса, а под дограмата съществуват много елементи, които остават невидими за потребителя. Тяхната замяна води до намаление на цената, но и на качеството.

Не винаги цената е най-важна! За да се предложи ниска цена се спестява от качеството на

обкова,което би могло да доведе до бързо провисване на прозорците,намалява се дебелината на армировката,която е най важна за да стои изправен профила без да се осуква при по голяма височина .Стандартно тя трябва да бъде 1,5мм.
Трябва да се търси оптимален вариант между качество и цена.

 

4.Как да изберете фирма за дограма?

Всеки ден на пазара се появяват множество фирми за производство на дограма, които привличат потребителите с ниските си цени и нереалните гаранционни срокове. Всяка фирма Ви предлага най-доброто, но Вие как да се убедите в това?
Обърнете внимание на репутацията на фирмата и нейният опит на пазара. Попитайте за профилите, с които работи фирмата, за обкова, за стъклопакетите, попитайте за най-добрия вариант, който биха Ви предложили конкретно за вашето жилище Все пак това е Вашата дограма и Вие търсите най-доброто решение!

Посетете офисите на фирмите, които сте си наблеязали като надеждни и поискайте да се запознаете със сертификатите, които притежават за произвежданата от тях продукция. В сериозните фирми тези сертификати са поставени на видно място, а също така има и изложени мостри на продукцията им.

 

5.По какъв начин ще се отрази подмяната с ПВЦ дограма?

 

Този материал се характеризира с ниски цени, безопасност и издръжливост. За разлика от дървото или метала, той не се влияе от влагата, не се деформира, ръждясва или гние. В допълнение, освен красив дизайн вие получавате и добра топлоизолация . Поради енергийната криза в Европа през 70-те години на ХХ век, pvc дограмата е широко разпространена. Тя може да намали разходите за инсталация за отопление на помещения.

 

6. Каква е разликата между Ка-стъкло(нискоемисионно)  и  Високоенергийно?

Всички знаем, че профила заема много малка част от целия прозорец – около 20%. Останалата част е заета от стъклопакет. От там става основният топлообмен на прозореца. Много е важно какъв стъклопакет ще избере клиента.

Правилният избор на стъклопакет е от решаващо значение за топло-, шумоизолацията и дизайна на вашите прозорци, защото заемат средно между 70-80% от площта на дограмата.

Масово навлизат стъклопакети с нискоемисионни, високоенергийни стъкла или тройни стъклопакети, които са по-скъпи от обикновенните флоатни стъкла, но с много по-добри технически характеристики.

Нискоемисионното стъкло е стъкло, при което от едната страна е нанесен слой калиево покритие, който пропуска топлинните лъчи само в едната посока /на вътре/, като след това не им позволява да излязат от помещенията. Повишава топлоизолацията на стъклопакетите чувствително, като намалява риска от появата на конденз по стъклата.

Високоенергийното стъкло задължително се монтира отвън на помещенията. Това е селективно стъкло с двойно калиево покритие, което при различни условия действа по различен начин. Когато навън е топло и слънцето огрява прозореца то отразява голяма част от топлината, която иначе преминава през стъклата в помещенията, а когато навън е тъмно или студено работи като Kа стъкло. Много е подходящо за всякакви помещения, пести енергия както за подгряване така и за охлаждане на помещенията.

7.Каква е функцията на тройния стъклопакет?

Лека-полека ние сме свидетели на преминаването от двойно към тройно стъкло в PVC профилите. Целта е да се намалят топлинните загуби и оттам да се подобри значително енергоефективността на стъклопакета. Така се стига до етапът, в който двойния стъклопакет е недостатъчен за перфектната изолация на дома.

Най-точен метод за сравнение на енергийните характеристики на стъклопакета е коефициента на топлопредаване – U [W/m.K]. Традиционните прозорци с единични стъклопакети имат стойност около и над 5, двойните стъклопакети около 3, но с течение на времето, технологиите за изработката са претърпели зачителни подобрения, намалявайки стойността на коефициента под 1,6.

Спестената енергия като стойност, изразена в паричен еквивалент е доста по-малка в сравнение със средствата, отделени за двойния стъклопакет, но тук трябва да имаме и нещо друго предвид: изолирайки стените и покривът, закупувайки скъпоструваща високоефективна отоплителна техника, но игнорирайки остъклението от цялото уравнение, Вие ще се срещнете неминуемо с едно неприятно явление – конденза, а оттам и мухълът.

 

8.Каква е ролята на газ аргон в стъклопакета?

Газът аргон е инертен газ, по тежък от въздуха и с по-добри топлоизолационни свойства от него. Поставен в стъклопакета, който съставлява 75-80 % от площта на дограмата, той подобрява нейния общ коефициент на топлопреминаване. Газът аргон е най-разпространеният инертен газ, който се използва с тази цел, не само у нас, но и по света.

 

9. Ще има ли конденз в помещението?

Един от най-често срещаните проблеми при смяната на стара дървена дограма с нова от ПВЦ или при закупуването на ново жилище, където вече е поставена нова ПВЦ дограма е образуването на конденз по стъклата, на плесен и мухъл в ъгли на стаята и т.н.

Някалко са основните неща, които трябва да се знаят относно възникването на този проблем.

Новата ПВЦ дограма, особено когато тя е качествена и добре монтирана е далеч по-добре уплътнена от старата. По тази причина почти свободният поток на въздух от вътре навън и обратно в помещението е значително ограничен.

Така влагата, която се генерира в пемещението няма къде да излезе.

Наличната влага ще  започне да кондензира когато срещне студена повърхност на стъклопакет, особено когато той е с ниски показатели на топлоизолация.

Необходимо е прозорците да се отворят широко за  5-6 минути . Показтел за това кога излишната влага в стаята е излязла  е изчезването на запотяването на стъклопакета от външна страна след отварянето на прозореца.

 

10.Защо е важно измазването след поставяне на дограмата?
Тази операция не търпи отлагане тъй като пяната потъмнява и става ронлива под действието на слънцето,тя не е хидроизолатор –  постоянно ще събира влага, която като замръзне разрушава пяната.

Увеличаването на влажността в пяната  с 5% намалява топлоизолационните и свойства с 50%